The Future Is...Ours

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri (Surah Ar-Ra'd: 11)

Hai, hati!Alhamdulillah, syukur pujian ke atasNya. Dapat lagi menarikan jari-jari di keyboard utk menulis secebis entry tuk dikongsi bersama pada pagi 18 Ramadhan. Semalam baru je lepas Nuzul Quran, yg kebiasaannya berlaku pd 17 Ramadhan dlm setiap tahun dalam kalendar Islam. Allahumma bariklana fi Ramadhan! =)

Pernah kita, kadang-kadang kita terfikir,

" Orang ni dah la tak beli apa-apa, bangun sahur dikejut. Bangun je, basuh muka, terus makan makanan yg member tu masak. Pulak, bukan sekali, tapi berkali-kali."

Atau,

"Ish, dia ni..tau cakap soal agama dan hukum, tapi dia ni betul ke, dah rujuk kepada sumber yg sebenarnya? Main cakap je..Pulak hal tu ada bersangkut paut dgn maslahat umum.."

Atau,

"Ya Allah, bulan puasa ni pun, ada lagi yg sibuk couple..ish, apa nak jadi dgn remaja zaman sekarang ni.."

Itu baru sikit, banyak lagi kalau nak taip di sini. Hm, oh hati, kenapalah dikau begitu banyak luahan perasaanmu.?
Berhusnuzon, tak boleh kah? Bersangka baik? terhadap semua perkara yg berlaku. Alah, dalam bulan puasa ni, double ganjaran atas berkat usaha dan sabar kita. tahu?

Pabila, hati sering berkata begitu, segeralah ajak/bimbing hatimu ke arahNya. Fikirlah mana yg lebih baik fikiran dan amalan.


Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging.  Apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota.  Dan apabila daging itu rosak, maka rosaklah seluruh anggota, ketahuilah itulah hati.”  Hadith riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim.

Soalnya siapa? =)

0 Insan yg prihatin: