The Future Is...Ours

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri (Surah Ar-Ra'd: 11)

Coretanku di mmc


Petang 2 Julai 2011..
Syukur ke hadratnya aku masih lagi bepeluang menjejakkan kaki ke bumi kmm di londang, melaka..rindu sangat setelah hampir 4 hari aku berhenti secara mengejut daripada mmc...kadangkala aku memikirkan entah apa salah dan silap sahabat2ku sehingga aku terpaksa meninggalkan diorang dalam keadaan terpinga-pinga..petang 2 Julai, setelah berbincang dengan pak guard aku dibenarkan masuk ke dalam mmc’s vicinity...! sebenarnya utk melepasi kawalan pos guard tu agak ketat sikit..di mana setiap pelawat tak dibenarkan tuk bermalam di mmc sekalipun hal mustahak. Jadi sebagai penyelesaiannya aku diminta tuk menghubungi encik khai tuk kebenaran khas..agak mendatar juga suara encik khai waktu aku call die..alhamdulillah, mungkin itulah takdirku utk berjumpa dgn sahabat2 ku tuk terakhir kalinya berjaya..hm, sambil aku melewati DU, teringat momen aku dgn sahabat s12t3 berlatih di luar perkarangan DU..seolah-olah peristiwa tu baru je berlaku kan..? Berkejar-kejaran seperti budak2 8 tahun pun ade..hai, kite ni dah besar takkan nak berkejar-kejar lagi kot.. hm, aku pasrah kerna keadaan ku kini sudah jauh berbeza sekali dengan yg dulu..kini nilaiku hanyalah sbg seorang pelawat kmm..dan bukan lagi sbg seorang student..bila aku terfikir akan hal tu, entah kenapa mataku mula bergenang dengan air mata..dan ia hampir menuruni di cerun pipiku.. ya allah! Apakah maksud semua ini..?! aku bermonolog sendirian tatkala kakiku terus membawaku ke satu tempat iaitu surau Ibadur rahman..tempat aku selalu mencurahkan isi hatiku kepada Sang Pencipta tatkala masalah menyelubungi diriku..
Sampai di situ, aku terus bermunajat syukur atas kurniaanNya kerana masih lagi memberikan aku peluang tuk bersama-sama dgn sahabatku...mungkin buat terakhir kalinya aku bersama mereka...aku terus menuju ke bilik khas di surau berjumpe dgn shabat ntpku yg kebetulan belajar di situ..selang beberap minit, amyir datang..Ya Allah, sekali lagi diriku mengalami perasaan yg sama...tiba-tiba sebak...namun aku tahan semampuku...aku tak mahu orang melihat aku kerana aku tewas dalam hal berkaitan perasaan..aku dapat lihat mata amyir mula bergenang dgn air mata..tapi dia mengawal dgn sebaik-baiknya..ya, aku faham akan hal tu..aku mengajak amyir keluar duduk di tepian surau sambil bergurau seperti yg selalunya kiteorang lakukan..indah waktu tu..seolah-olah seperti pada hari pertama aku mengenalinya..seronok dapat berbual dgn insan yg rapat seperti mereka...


Sambungan..


Malam 2 Julai 2011...
Sepatutnye aku kena duduk di bilik lama aku di C2 atas arahan encik khai..tapi sengaja aku menolak kerana aku lebih selesa tidur di surau tu..kata orang in sha allah berkatnye banyak sangat..tapi kenalah dgn niat ‘iktikaf dulu..selepas mandi di surau, aku menunggu utk tibe masuk waktu maghrib sambil membelek buku agama tajuknye ‘maza ya’ni intimai fil islam’(apa ertinye saya menganut agama islam)? Baru selak dua tiga helai, azan maghrib berkumandang...selepas wuduk aku bertemu hanif dan zulkarnain..nampak je aku, diorang terus heret masuk balik dalam tandas surau..huh, gangster tu..hanif siap tanye zul lagi, “tali..mana tali..? aku nak ikat budak ni..jgn bia terlepas camtu je..” haha..dgn selamba aku menjawab..’eh, ape ni..! dah la..korg ta dengar azan ke..? aku janji lepas ni nak buat ape kat aku, buat la..tpi solat la dulu..” yeay, lepas dgn jayanya! haha..the best man wins..! masuk surau, buat qabliah...lpas bagi salam rakaat last tuh, macam kenal yg duduk sebelah kanan aku ni...laa, en. Asmadi rupenye...ahaks, we’ll soon be united..! tapi..zulfadhli tade..die balek..tape la..lagipun ptg tadi da contact die kan..tape la tu..okey je! Utk maghrib ni, amyir ta dapat nak turun..kate die badan maseh panas lagi..tape la..tak kisah..ta’lim then terus solat isyak..mase nak mule tu, syukur amyir pun turun tuk jemaah sama2..selang 10 minit selepas tu alhamdulillah selesai..fitree pun ade gak..aku dgn amyir selalu kenakan die..best tu..biasenye kiteorg tanye “aha, fitree aka brad pitt (hehe) mane fakhriah..?” bajet terkejut..aisey tak nak jawab la pula...”eee, malu2 pula..”backup amyir..alamak! muka fitree merah r..peh, tak sangka pula jd macam ni..so, utk setel, maaf je..fitree pun terima maaf tu..’wah, ade can ni nak kenakan die lagi...tapi kali ni nak libatkan tiga org pula..’ getusku dalam hati..amyir vs fitree= fakhriah..menarik tu..okeh, standby tuk dijalankan..
Amyir cakap kat aku yg diorang nak jumpe di kafe B..tapi bukan ke tu kawasan larangan tuk pelajar lelaki selepas 7 ? orait, tukar tempat..di bt..ok, set..aku follow je..ingatkan dtg situ just nak tanye2 je..lain pula jadinye..haha tape it’s okay..gembira sgt bila lihat balik wajah2 ceria ahli s12t3..wlaupun tak complete in number , tapi pada aku dah memadai..special thanks to: kak hani, kak ayu, kak mazia, raihanah, sheera,fadillah, iffah, nisa, dan paling penting akak yang tak rasmi iaitu ‘kak fakhriah’! juge amyir yg menjadi teman setia malam tu..kalau tade, huh..takkan beraninye aku nak menapak jumpe diorang..almaklumlah ta biase kan..? apetah lagi tuk bersosial..tapi setakat ni tahniah! Anda telah berjaya men’sosialkan diri anda ye..! Tepuk2x..! Malam tu tiada apa yg nak diucapkan...tapi ade juge yg emo..alahai, lembutnye tu hati tu..! hehe...tape..tu la petunjuk bermaksud ‘dia masih lagi serg insan yg baik..’ in sha allah..anda akan menjadi insan yg baik selepas ini...! Then, selesai balik surau chat dgn fitree kejap..byk cerite menarik die..! syukran tuk fitree kerana menjadikan malam lastku penuh bermakna..!

Pagi 3 Julai 2011...(7.30-11.00pg)
            Pagi ni cuaca agak mendung..mungkin juga semendung hatiku yg tak lama lagi akan berpisah dgn mereka sume tepat jam 12 tgh hari ni..seperti yg dirancang,  jogging...di sekitar kmm...janji pukul 7..tp minta postpone sebab amyir ta dpt di’call’  ke 7 suku pg..aisey..tape..tapi na minta maaf kat sume, sebab sebenarnye aku yg lambat...hehe..amyir ,asmadi diorg dtg on time..hanif demam..zul no reply..then lpas siap2, aku pun gerak sama2 dgn amyir dan asmadi +fitree..kate amyir diorg sume tunggu kat DU..time tu hampir 7.45 pg..sampai kat situ berpindah pula ke tempat maen golf..then streching...jog..sebelum jog tu, serius suke sangat tgk cuace pada pagi tu..dari mendung bertukar cuaca yg agak cerah..syukur..tambah pula, wajah2 insan sejak aku tinggalkan kmm 4 hari dulu still same..ta berubah..ceria+sweet mata memandang..hm, ni lah ertinye persahabatan..indah dan manis sekali...beruntung kpd yg tahu menghargainye..dpt 2 round..tp diorg suruh aku buat satu round lagi..aiya,ni pun rasa mcm na semput je..huhu(sebenarnye aku de penyakit)..redha je la..habes larian tu, dtg zul besar..ha, lagi satu tak abes2 nak kaitkan aku dgn aidil square tu..! amyir pun sama..aisey, dah aku cakap aku ta suke, ta suke la..(act, bukan tu yg aku cakap..tp just dalam hati je..lebih kpd “in sha allah, kalau da jodoh ta ke mana tak..)..then, special event..pepun thanks kat iffah kerna sudi membawa kertas tuk event tu..tp masalah pen pule..aiyooo..haha..tape boleh kongsi kan..? event tu adalah tuk kebaikan sume juga..impian dan cita2 kita pd mase depan sok..bincang2..konklusinye selepas 7 tahun=25 tahun umur semue ahli s12t3, (except kak hani, kak ayu, kak miza= 26 tahun..tue sikit..hehe) barula botol yg berisi dgn 1001 harapan dan impian ahli s12t3 tu akan dibuke..tapi hal ehwal tanam menanam tu ta pasti lagi kat mane...haraplah amyir dapat uruskan yg sebaeknye ye..! then, hanif pule dtg..last sekali low han yuen(maseh ingat lagi nama penuh low ni..)..
            Selepas tu bergerak la ke kafe B tuk ‘breakfast’. Hm, the best cafe among four that i encountered. Patut pun kalau ade mase terluang sikit je, mesti ade org ajak pi kafe B. Oho, rupenye ni la tarikannye..banyak lauk ‘fresh’ time tu+ boleh cuci mata ‘F.O.C’ tu!!..haha..act, ta elok buat camtu..nanti na belajar susah kerna ilmu susah na masuk...hm, tapi rase ta bermaya na makan..tp perut pula berkeroncong..jadi terime je la ape yg ade kan..? rase segan pun ade time tu..maklumlah kafe tuk kaum hawa...bace doa then makan..tu la kate org ‘la quwwah bil jama’ah’ maksudnye  tiade kekuatan dgn jemaah..sambil tgh menyentap tu, tengok2 gak sekitar kafe tu..ceria sungguh hari ni..seolah-olah sedang meraikan pjalanan ‘majlis’ ni pule..15 minit lps tu, selesai semue...then ta semena-mena apsal la amyir tgk aku semacam...serentak tu sume ahli group keliling aku..alamak! nampaknye aku jadi banduan ta berslah la pule..! aku cuba pi tepi..ye la ta beradab kan even kawan kita sendiri duk hormat dgn kita ni, aku la pula membelakangkn diorang..tapi amyir tahan..just stay back..then lagu ni:
‘Dengarlah suara kami, dendangan hati ini,
Kami rakan-rakanmu..suara hari esok,
Dengarlah suara kami dendangan hati ini,
Kami rakan-rakanmu...
Suara hari esok nanti..
Suara...suara...
Suara....’
Tapi kali seyes aku terasa sesuatu yg laen..tak seperti mase kat tempat padang golf tu..kali ni aku mula terasa bahangnye..memori jadi tak keruan..akhernye, air mata mule bertakung di kelopak mata ni..aku cuba sekat sehabes baek..alhamdulillah..dapat..diorang ni sume na buat aku nangis lagi? Jangan harap la..haha..(nasib baek ta boleh gune smiley kat sini, lau ta mau penuh aku gune..agaga :D) im gonna be strong man after this, but not so far as armstrong tu..heh..ape?! last preach..? in sha allah..
            “Indah alam ciptaan ni jika kita tahu menghargainya. Setiap yg datang pasti akan pergi..itu lumrah dlm kehidupan manusia. Jadi di kesempatan yg masih lagi bersisa ni, diriku ingin mengucapkan seribu kemaafan andaikata berlakunya kesilapan daripada segi tingkah laku, ucapan dan dsb..baek yg zahir pun yg batin...yup seperti yg dikatakan tadi hidup ni tak lama..sekejap saje..kalau kita buat pengiraan, tak sampai 3 peratus pun kehidupan kita di matrik ni..selebihnya kita akan habeskan umur kita di dunia luar kelak pd tahun depan, 2012 bulan 4 tarikh keramat bagi kita semua yg bakal mengakhiri alam matrik..waktu tu kita semua menjadi lebih dewasa dan semakin matang dalam membuat keputusan..
Kata orang kadang-kala seindah mimpi tak seindah realiti..itulah hakikatnye..namun ade juga yg mampu menjadikan mimpinye itu satu kenyataan..! dan laluan ke arah itu pastinye berliku..suka diriku ingin mengingatkan kalian hidup kita umpama sebuah keretapi...yg panjang dan sarat dgn muatan utk dibawa...
 Perjalanan demi perjalanan akan dilalui oleh keretapi ini...perjalanan akan tetap diteruskan meski ribut datang melanda, rel landasan yang semakin usang dimamah usia, kerosakan sistem teknikal yang wujud pada keretapi itu dan seterusnya...namun itu hanya cabaran dan halangan 'kecil' bagi keretapi itu...yang penting adalah 'the next stop'...

Apa yang bakal terjadi dan pasti,
'The next stop' bakal menjadi tempat persinggahannya...ia akan 'berehat' untuk sementara waktu di samping membaik pulih kerosakan yang wujud padanya, menunggu pula untuk pertukaran penumpang yang akan keluar dan masuk daripada 'coach' itu...
Kemudian apabila semuanya telah berada dalam keadaan yang baik dan sempurna, ia akan mula...

Bergerak...Dan terus bergerak...
Menuju ke 'the next stop'....dan...
Ia bakal...
Mengulangi hal rutin sehariannya yang sama pada setiap hari...
Hari berganti hari...
Minggu berganti minggu...
Bulan berganti bulan...
Tahun berganti tahun...
Sehingga perkhidmatan keretapi itu...

"TIDAK LAGI DIPERLUKAN..."
Itu mungkin sebuah analogi yang cukup ringkas...dan mungkin pula yang tidak sempurna, sehebat analogi lain...namun ia tetap mampu untuk menggambarkan kehidupan seseorang insan...namun segalanya terpulang kepada undividu itu untuk menilainya sendiri...
            Dan suatu masa esok, kalau kalian semue jatuh kelak di mana2 shaja, ingatlah akan memori indah kita yg telah kita bina sejak hampir sebulan lebih di sini..kerana memori itu mempunyai nilainya yg tersendiri..ia akan mengajar kalian apa itu erti tabah, cekal dalam mengharungi cabaran dan halangan hidup...in sha allah, dalam hampir tak sampai satu jam dari sekarang aku akan meletakkan pas pelawat aku di pondok pengawal...
Dan...
Ini bermaksud..akan berakhirlah waktu terakhir ku di sini sebagai warga KMM..
Apabila berakhirnya waktu itu, bermaksud berakhirlah ‘keahlianku’ sbg ahli kumpulan S12T3...dgn erti kata lain..pergi tuk selamanya..membawa satu hala tuju baru yg berbeza kelak...”
Then ucapan yg agak2 mengharukan diri aku...erm, no doubt...ni lah dugaan ketika ketika berpisah...haiya, laen kali ta mau la pisah2 ni..haru je..(tidak bermaksud begitu)
           
12.00 tgh hari 3 Julai 2011
            The time has come for me to go...hm, cuaca pd pagi ni agak membahang..bese la tgh hari kan? Hatiku bermonolog sendiri..siap pack then mula la kaki ni melangkah membawa diri ni pergi ke pondok pengawal...sengaja pakai baju warna putih hari ni..kate org warna putih ni langsung ta menggambarkan ape2 pun..n lagi satu, less heat absorber..wah, terbaek..tapi panas juge..huhu..terharu gak bile ade yg sanggup teman pd masa yg panas terik ni..jadi, thanks to amyir, hanif, zulkarnain, asmadi n fitree..semasa tgh otw tu, perasaan gak muka masing2 cam ‘zombie yg bergerak tanpa perasaan’..haha..tinggal tunggu tuk cari mangsa je...n then standby tuk di’bedal’..nasib baek aku ni sebhagian drpd diorg, lau tak..heee..ta tau ape nak jadi..just kidding..tinggal tulang sulbi gaknye nanti..
            Hampir sampai ke pndok pengawal, fakhriah dtg..dgn  mengatakan “Oi..!” (suara jantan..hehe..saje2) hurm, makin bertambah la ramai puak ‘zombie’ ni yg meragau ke ‘pondok pengawal’ ni..akak guard tu selalu je buat lawak..jadi kali terkene la lagi lawaknye itu...”Dah, awak tak boleh balek..ni apsal bawa beg ni..nak lari ea? Weyh, mane makwe kau, hah?!” aisey, aku ni nak balek la..bukan nak bawa lari anak dara org...~ngee~..nasib baek lepas..yeay! alamak..patutnye say ‘alhamdulillah’..that’s better..dpt pahala sekali dr ‘yeay’ yg entah merepek meraban je tu..jam menunjukkan 12.20 tgh hari ni..kena cepat..lau tak melepas bas kat mt dan mc nanti...macam bese, tragedi air mate kembali semule...hm, disebabkan di sini hanye lelaki je yg buat hal tu, jadi tak perlu hurai lebih ye..faham la kan..? Macam tak sanggup je nak taip kat sini..~sebak~..then i hop in into a cab and it rumbling away..left behind thousand memories which cannot be envisagable..wassalam..
Yang benar,
Aidil
(bekas pelajar KMM sesi 11/12, kumpulan S12T3)


Ukhwah fillah abadan abada...!

3 Insan yg prihatin:

ko pindh mne plak lps kmm nie?

 

hm...kdg2 kita rasa benda yg kita dpt tu dah cukup baik utk kita..kan? tapi pasti saje rasa ketidakpuasan hati tu..tntg que tu, sambing kat tech park malaysia college..course mecha engine..tape la..just wanna a bit relax n not to dash for everything..thanks for questioning hanna and mat..happy-go-lucky for you both! ^_^